vrolijke maandag 10 sept 2018

Dit is weer de eerst maandag na de vakantie. En we beginnen in een opgeruimde boel. Iedereen op één na is weer van de partij.

Ook nu weer als gewend een overkoepelend thema, dat per maandag verder zal worden uitgediept. Iedere week zal er een stilleven zijn. Nieuw is het sterkere accent op materiaalgebruik

thema:
Aspecten van kleur.
We beginnen met TOON. Alles tussen diepste zwart en hoogste wit is toon. Niet alleen grijzen, maar ook kleuren zijn op deze manier te bezien.

We beginnen met toon, want toon bepaalt de sfeer in een werk. Toon kan sterker zijn dan de compositie en nog belangrijker zijn dan individuele kleuren.

In onderstaande foto’s 2 x poster van van Hell en een werk van Diederik Gerlach. Mooie voorbeelden van werken waarin sfeer wordt overheerst door de gekozen tonen.

Panpastel

Panpastel is het nieuwe materiaal vandaag. We testen het. Er zijn pure kleuren en hun TINTS en SHADES.

TINT: pure kleur met wit

SHADE: pure kleur met zwart

Panpastel is een poedervormige pastel die met een sponsje wordt aangebracht, mengbaar en uitgumbaar is. OOk is het mengbaar met water en alle andere kleurmedia. Er zijn op you tube aardige instrukties te vinden.

Lijnbewustzijn

Lijnbewustzijn is belangrijk. Hoe denk je? In kleurvlakken of in uitgelijnde vorm? Voorbeelden hieronder van Roy Lichtenstein, Chuck Close en Cezanne. En een stapel doosjes in vlak en lijn.