Vrolijke Maandag

Het seizoen zit er op na 7 maanden. Het was een fijne periode met veel ontwikkeling. In oktober gaat de maandagmiddag vervallen. De maandagochtend start dan weer. Er komt ruim voor die tijd mail en aankondiging op de site.

Tot slot nog even wat laatste foto impressies. In volgorde: zoals het eruit ziet om 8 uur s'ochtends. Daarna door de dag heen de enorme materiaalexplosie en het werken op tafels en ezels. En tot slot nu er is opgeruimd.

Wens jullie allemaal een heerlijk voorjaar en fijne zomer met veel inspiratie waarbij jullie met een gerust hart de werkelijkheid mogen buigen, vervormen, laten vliegen, verdubbelen en vooral heel veel kleur mogen geven!

vrolijke maandag 23 april

we verplaatsen verder

Na vorige week een aanzet te hebben gegeven is er nu met hetzelfde stilleven een vervolg.

Als overdenking het zwevende betonblok van studio Drift. Nu te zien in Stedelijk Museum Amsterdam.

Leven we al in de lucht? Geeft de cloud ons die ruimte. Als verdere inspiratie wederom Lenneke van der Goot en de poëtische vogels van Paul Faassen in aquarel ( dit weekend in de Volkskrant bijlage ). We werken nog steeds in de contrasten geometrisch/organisch.

vrolijke maandag 16 april

onbestaanbare verplaatsing

Merkwaardige veranderingen door mensenhand. Enorme ingrepen op allerlei gebied. Ook in vroeger tijd werd er nogal wat verplaatst: enorme obelisken en zelfs hele tempelcomplexen. Roof, cultuurroof. Onbestaanbaarder verplaatsingen en veranderingen is er door denkwerk en die zie je in kunstwerken. Onbestaanbare verplaatsingen, dat is het thema voor vandaag. En het gaat daarbij vooral om het onvoorstelbare combineren met een wel in de werkelijkheid voorkomend ding.

Voorbeelden uit de beeldende kunst Lenneke van der Goot, Escher en het meest recente Kunstschrift, dat een heel nummer wijdt aan verplaatsingen. Zie en lees teksten in de foto's hieronder.

Het stilleven was eenvoudig en bestond uit afzaagsels van grote bomen, die als je er een beetje bij fantaseerde ook begroeide bergen zouden kunnen zijn.

Het werkvoorstel vandaag: combineer geometrisch/organisch op onbestaanbare wijze.

vrolijke maandag 9 april

Vandaag
CONTRAST
- organisch- geometrisch
- aardekleuren- kunstmatige kleuren

En aandacht voor de techniek van plastisch tekenen en schilderen.

Er was een chaotisch centraal stilleven en klei, stenen, bloemen en paddestoelen om je individuele stilleven neer te zetten.

randverschijnselen

Op de één of andere manier doen we enorm veel moeite om op plat vlak 3D illusie te wekken. Dat is niet van vandaag, maar al heel lang de uitdaging voor tekenaars en schilders.

Daartoe zijn er allerlei theorieën en methoden.

- De lijn is ook een middel om donker- lichtgrenzen aan te geven. Zie foto vd tekening met hond.

-Leonardo da Vinci beschouwde schaduw als belangrijker dan licht (zie tekst in foto).

-In zwart/wit zijn  Grissailles een mooi voorbeeld. Ze heten ook wel "Witjes" omdat Jacob de Wit er een meester in was. Ze zijn in groot aantal te zien in de Vroedschapskamer in het paleis op de Dam.

In de schetsen is zichtbaar dat op de lijn die licht scheidt van donkerder delen- zowel de donkere kant donkerder wordt aangezet, als de lichte kant lichter. Zie foto beneden.

-In kleur kunnen we mooie voorbeelden zien bij Paul Signac. Een impressionist. Hier zie je de schaduw op merkwaardige wijze donker kleuren aan de grens van het lichte deel. Dicht bij het voorwerp is de schaduw juist lichter. Zie ook de foto. Dit worden Machlijnen genoemd.

- De Clair-Obscuur is een 17e eeuwse methode om sterke illusies te wekken- Carravagio, Rembrandt enz.

- Verder zie je in voorwerpen lichte lijnen waar het licht langs het voorwerp valt. Zie de man aan tafel bij Signac. En de lichte lijnen op de foto met de koffer van Magritte.

vrolijke maandag 26 maart

vlug zoet

Geometrie, organische vorm - richting snelheid, stilstand

Lucasgilde woe avondgroep te gast in atelier

kronkelingen

Potten en Pannen svp.
Dat was de vraag van de groep. Dit ivm 8 maart. Nou ja, dat vond ik wat te eenzijdig. Vrouwendag zou minstens géén potten en pannen moeten zijn.
Daarom wel een potten en pannen stilleven...maar met extra’s. zie de foto’s.

Het werd een gezellige avond en uiteindelijk was er desondanks ook concentratie. Extra aandacht vanavond voor

Tegenstellingen in materiaalgebruik, structuur, kleur, vorm.

Twee uur is kort om dat allemaal te verwerken. Zie het als bagage voor de komende tijd. Ook mag je je de vraag stellen in hoeverre je je mag vervreemden van de werkelijkheid zonder deze los te laten. Dit deden we aan de hand van het werk van Luc Tuymans. Hij keert zich af van het verhalende, terwijl de kunst vooral bol staat van het illustreren van vooral Bijbelse en Griekse verhalen. In het blog hierboven en het ZZ atelier 11/3 zien we meer voorbeelden in foto's.

vrolijke maandag 5 maart

cocon

Uit de nieuwsbrief no 2 2018 van de Appel in Amsterdam www.deappel.nl

Vandaag donker-licht contrasten.

(Geïnspireerd door de plotselinge winter en de gedeeltelijk door ijs bedekte zwarte basaltblokken op de Afsluitdijk. Geen basaltblokken als stilleven, maar haardblokken)

  • Tussenruimten juist wel of niet verzelfstandigen.Tussenruimten vervagen of juist niet Voorbeeld Georgio Morandi; hij speelde met de tussenruimte- Negatieve vormen- en de positieve vormen-de voorwerpen. Jan Mankes en Van Gogh gebruikten de omringende ruimte bij hun bomen en bloesems juist om de positieve vorm te benadrukken. Zie foto's hieronder.
  • Kleuronderzoek- welk palet brengt groot contrast. Kleur of juist zwart/wit/grijzen. Voorbeelden zie foto's hieronder. De clair obscuur in Ned- Rembrandt en in Spanje de Zurbaran. zie foto
  • Materiaalgebruik inzetten voor contrastwerking: voorbeelden de raketten van Agnes Meijer Brandis en de grote kwastbewegingen van Maggi Hambling.

Voorbeelden uit tijdschriften Elephant div nr en Museumtijdschrift mrt 2018

Vrolijke maandag 19 februari

Voortwoekerende associaties

Voortwoekerende associaties: een fijne inspirende boventekst in een exemplaar van Kunstbeeld. Een kunsttijdschrift dat helaas ter ziele is.

Na, vorige week, de beeldtaal meer naar onze hand te hebben gezet, gaan we nu verder met het vervreemden van onze beeldtaal. Er is een stilleven in wit vanaf het plafond. En er is het vrij associëren aan de hand van het prikbord in ons geheugen. ( zie daarvoor de vorige blogs).

Het is fijn als jouw beeld de kijker aan het denken en associëren kan zetten. Daarvoor is het nodig je beeldtaal los te  maken van de directe werkelijkheid. Laat je werk vragen oproepen. En probeer als het even kan  de associaties door de kijker zo ruim mogelijk te laten voortwoekeren.

Voorbeelden zijn in de foto's te zien. We spraken over het werk dat nu te zien is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam: Gazing Ball van Jeff Koons. Een weerspiegelende blauwe bal in een minutieus nageschilderd 16 e eeuws werk van Perugino. Hij noemt dit een gps in de tijd. We vergeleken dit met het werk van Murakami in de spiegelzaal in Versailles. In hoeverre zijn dit tijdmachines en laten ze je geest dwalen en associëren in de tijd? En hoe oorspronkelijk is Koons eigenlijk in vergelijking met Murakami.

Totaal anders is het werk Golden Dawn van Folkert de Jong. Merkwaardig herkenbaar en toch vervreemdend door materiaal en kleur. 

Vrolijke maandagochtend 12 febr

sprietjestaal

Vervreemding van je beeld via allerlei mogelijke ingrepen. We blijven nog steeds "prikborden" (zie vorige blogs). We blijven attent op paletbeperking en ruimtelijke beheersing. Maar we gaan verder- vervreemding en beeldverstoring.

Sprietjestaal gebruiken aliens en computernerds. Wij gebruiken beeldtaal en laten we eens zien in hoeverre we een eigen sprietjestaal kunnen ontwikkelen, hoe ver je kan gaan en toch een stevig beeld kan neerzetten.

De vraag die je jezelf steeds bij iedere stap moet stellen: voegt deze actie toe... of moet ik een andere keuze maken om het beeld sterk te houden?

Voorbeelden: de borduurkunst "Johanna's grid" van Ghada Amer, die dmv loshangende draden verstoring creëert. Katharina Grosse met totale abstractie in kleuren. Chuck Close die enorme beelden maakt en opbouwt uit kleurrijke pixels. Mark Francis veegt in zwart/wit. Tom Friedman met het “niet te dragen" beeld "Care package". En het glaswerk in  "bellenrek" 2017 -van Maria Roosen- opgeprikt als vlinders op de muur-

Vrolijke maandag 5 febr ochtend en middag

Voort ging het met het "prikbord"(  zie vorige blogs). Een prikbord kan ook andere vormen aannemen. In de voorbeelden zien we gekleurde opgeblazen boodschappentasjes. Misschien is er wel een tekst in ieder zakje gesproken en aldus een memoryboard ontstaan. Vittorio Roerade toont een geheel randgevuld schilderij. En Magali Reus oranje objecten waarbij door de gebruikte tussenruimte het totaalbeeld versterkt wordt .

Let vandaag wederom op je tussenruimten- vlakvulling- en sfeer vanuit paletbeperking.

Vrolijke maandag 29 januari

Eind januari en tijd om wat anders te gaan doen. We hebben het nog steeds over gelaagdheid maar die gaan we letterlijk nemen. Ook de tussenruimten doen nog mee.

Wat dan nog meer:

Stel je voor dat je al je eerder gemaakte werk in zou moeten passen in een groot vlak. Overmekaar, doorelkaar, desnoods op z'n kop. Spijkers er doorheen, plakband, touw om t allemaal vast te zetten. En je mag dat werk ook weer bewerken met verbindingskleuren, pijlen, teksten, spetters enz. Dan gaat aan die oude werken samen iets nieuws vertellen.

Foto 29-01-18 11 39 24.jpg
HERSENWERK voor de komende tijd in het kort:
- Prikbord - je gaat werken maken alsof je een prikbord vol hangt. Losse onsamenhangende beelden, die samenkomen binnen dat ene werk

- Geheugen- het prikbord krijgt een soort thema en daarvoor zet je je geheugen in. bijv autoritje met vader, ijsje kopen toen je klein was. Om zo’n persoonlijke herinnering hang je dan je prikbordfragmenten

- Formaat - Formaat is relevant. Denk terug aan vroeger hoe groot alles leek en hoe klein als je het nu terugziet. In de kunst wordt veel gespeeld met klein/groot. Er is nu ook een nieuwe film “downsizing” waarin mensen krimpen tot 13 cm. SPEEL met groot/klein

Voorbeelden vandaag in de fotoreeks hieronder de Amerikaan Taylor Anton White.

En getoond in t atelier o.a. Matthys Röling met z'n geschilderde kastjes vol voorwerpjes-  in specifiek gekozen paletten als soort prikbord.

Lenneke van der Goot : klik hier

Ron Mueck : http://www.dehallen.nl/nl/tentoonstellingen/ron-mueck/

Dit kon ik in mn bibliotheekje niet vinden en hier is ie: https://www.verenigingrembrandt.nl/ul/cms/attachment/file/document/6/4/5/645/645/1/trompe-l--oeil-brievenbord.pdf

Vrolijke maandag 18 dec, 8, 15 en 22 januari

Creativity is intelligence having fun
— Albert Einstein

- Tussenruimten

- Paletbeperking

- Sfeer

Daar ging het over in de ateliers. Anders kijken, andere manier van paletkeuze en bewustwording van effect van sfeer

Stillevens : vegetarisch hertegewei  en in het nieuwe jaar eucalyptustakken met blauwe dingetjes ertussen en voor de schoonheid een leeggekiept pak Klok waspoeder.

Voorbeelden oa Giorgio Morandi http://cobra.canvas.be/cm/cobra/kunst/1.1649714 stillevens en landschap, Lenneke van der Goot - www.lennekevandergoot.nl en werken uit het tekenkabinet-www.tekenkabinet.nl en de Victor Ramiro Gallery